dobra kawa

dobra kawa

Zwykło się myśleć, że jeśli dobra kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Czemu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa arabica czy robusta
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma totalnie różnorodne potrzeby oraz może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie podobne, to niemniej jednak się różnią.
Arabica Nikaragua
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok i adoruje ciepło, właśnie dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać wnikliwie skład towaru, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.